value top
Kак да се ориентираме в системата за формиране на цената на диамантите? Каква важна информация съдържа сертификата? Цената се формира от десет основни параметри:
01.
under number value
Форма (Shape)

Фигурата, която очертава контурите на диаманта при фронтален преглед. Кръглата форма се смята за еталон, останалите са производни от нея.

диамант с кръгла / брилянтна /формадиамант с форма Princessдиамант с форма Asscherдиамант с форма Cushionдиамант с форма Heartдиамант с форма Triangleдиамант с форма Marquiseдиамант с форма Pearдиамант с форма Ovalдиамант с форма Radiantдиамант с форма Emeraldдиамант с форма Baguette


сертификат GIA
    
02.
under number value
Вид на шлифовка (Cutting Style)

Според формата и разположението на фасетите се определя вида на шлифовката.

 Брилянтен   Стъпаловиден    Клиновиден    Комбиниран

диамант с брилянтна шлифовкадиамант със стъпаловидна шлифовкадиамант с клиновидна шлифовкадиамант с комбинирана шлифовка
сертификат GIA
03.
under number value
Тегло (Weight) 1ct. = 0,2 gr.

Теглото на диамантите се измерва в карати. Един карат е равен на една пета от грама. Теглото се измерва на специална каратна везна с три знака след десетичната запетая. Теглото на диаманта никога не се закръгля. Диамант с тегло 0.999 карата, не е 1.00 карат. Затова диамантите са разпределени по строго определени теглови категории, от които зависи тяхната цена.

сертификат GIA
04.
under number value
Цвят (Color)

За определяне на цветовете на диаманти се използва комплект от диаманти – еталони, които обхващат цялата цветова гама от безцветни до наситено жълти и кафяви. Всеки един еталон условно се обозначава с латински букви от D до Z.

цвят на диамантите

сертификат GIA
05.
under number value
Качество (Clarity)

Качеството на диамант се определя от наличието на характерни външни и вътрешни дефекти. Съществуват 12 групи на дефектност, в които се разпределят диамантите. Дефектите пречат на движението на светлина в диаманта, намалявайки оптичните качества и неговата красота.
Според тези пет основни критерии се определя групата на дефектност:
1. Зоната, в която се намират дефектите
2. Вида на дефекта
3. Големината на дефекта
4. Количеството на дефекти
5. Степента на тяхното отражение
На снимките са истински диаманти със сертификат на GIA. Показано е как изглеждат дефекти според групата на класификация.

Отворете снимките

 
брилянт с качество FL
FL
 
брилянт с качество IF
IF
 
брилянт с качество VVS1
VVS1
 

брилянт с качество VVS2
VVS2

 
брилянт с качество VS1
VS1
 
брилянт с качество VS2
VS2
 
брилянт с качество SI1
SI1
брилянт с качество SI2
SI2
брилянт с качество SI3
SI3
брилянт с качество I1
I1
брилянт с качество I2
I2

брилянт с качество I3
I3
 

сертификат GIA
06.
under number value
Пропорция (Cut Grade)

Пропорциите при диаманта са също, като пропорциите на човека, те определят неговата външна красота.
Диамантът се състои от три основни части: Корона, Рундист и Павилион. Всеки един от елементите се изработва по строго определени параметри! Съотношението между тези елементи се нарича пропорция. Пропорцията се класифицира в пет групи в зависимост от степента на отклонение от идеалните параметри ( Excellent; Very Good, Good, Fair, Poor)

 

При идеални пропорции на диаманта светлината, която се пречупва и се разгражда вътре в диаманта се отразява от страните на павилиона и излиза през короната без да се губи, подчертавайки всички оптични свойства на диаманта.

идеална пропорция на диаманти

При отклонение от идеалните пропорции (дълбок павилион) светлината преминава през страните на диаманта намалявайки живия му блясък. Диамантът изглежда като стъкло.

дълбок павилион на диаманти

Плитък павилион също е отклонение от идеалните пропорции. Светлината в този случай се лута вътре в кристала и този вид отклонение предизвиква ефект на така наречено рибено око.

плитък павилион на диаманти

сертификат GIA
07.
under number value
Симетрия (Symmetry)


Този параметър влияе върху усещането за съвършена форма и дава оценка за нивото на майсторска обработка. Kритериите за оценка на симетрията са Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor в зависимост от степента на допустимото отклонение.

По този начин изглежда диамант със симетрия Excellent: ребрата на короната идеално съвпадат с ребрата на павилиона. 

симетрия на диаманти Excellent

По този начин изглежда диамант със симетрия Good: Ребрата на короната не съвпадат с ребрата на павилиона. симетрия на диаманти Good
сертификат GIA
 
08.
under number value
Полировка (Polish)

Параметър, който определя качеството на полираната повърхност.
Качеството на полираната повърхност зависи от твърдостта на материала. Тъй като диаманта е най-твърдото вещество на планетата качеството на полировката може да стигне до най-високо ниво. Идеалната полировка позволява да видим уникалните свойства на диаманта като блясък прозрачност и игра на светлината с всички цветове на дъгата.

Полировката се класифицира в пет групи, в зависимост от степента на отклонение на критериите за оценка (Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor).


полировка на диамант

сертификат GIA
09.
under number value
Флуоресценция (Fluorescence)

Свойството на диаманта да свети при въздействие с ултравиолетова светлина, в различен спектър, в зависимост от наличието на примеси в кристалната му решетка.


флуоресценция при диамантитефлуоресценция при диамантите

сертификат gia
10.
value bottom
Впечатление (Impression)

Съчетанието на всички горе описани параметри сформират цялостно усещане за естетичната и материална стойност на диаманта. 

                                                съвършен диамант


И сега диаманта е готов за оценка и сертификат. 
В света съществувaт различни системи за оценяване на диаманти. Основните са GIA, HRD, CGL, IGI, EGL  и други.  Всяка система има свои критерии за оценка. Но в основата на всички системи е заложен един еталон. Това са параметрите на Марсел Толковски за идеална шлифовка наречена брилянт.


Идеални параметри на диамант


параметри на диаманта

Тези идеални параметри дават възможност на диаманта да изрази своите най-добри оптични качества.​

Всъщност оценката се състои в сравнение на параметрите на диаманта с идеалните параметри и степента на тяхното отклонение. Лабораторийте GIAHRD имат най-строги критерии за оценка на диаманти и най-малък диапазон на отклонения от идеалните параметри. За да се избегнат манипулации и спекулации с различни критерии на оценката производителите от скоро предлагат много полезна услуга. Диамантът е придружен със собствена снимка и схема, която показва наличието и разположението на дефектите вътре в диаманта, както и гравиран лазерен номер съвпадащ с номера на сертификата. Всеки, който желае да купи диамант ясно вижда какво купува.  Ако имате въпроси или нужда от безплатна консултация, нашите експерти са винаги на Ваше разположение!