Шлифоването на диаманти е една от най - интересните професии изискваща любов и уважение към природата и създадените от нея минерали, както и човешката сръчност, която превръща един суров кристал във венец на красота и съвършенство.   
01.
Изследване на кристала

Майсторът, преди да започне да шлифова, попитал диаманта:

"Какъв искаш да бъдеш?"

Диамантът отвърнал:

"Искам да съм най-красивият."


Според формата на кристала, големината, външни и вътрешни дефекти, използвайки компютърна система технолог определя бъдещите параметри на диаманта които е баланс между максималното тегло и най-високото качество. Задачата е ефективно използване на скъпоценната суровина, намалявайки неизбежния процент на загуба. Този процент варира от 50% понякога до 70%.


изследване на диаманти

компютърна система определя бъдещите параметри на диаманта
 
02.
Рязане

Изпълнявайки тази задача кристали с формата на октоедър се подлагат на процес на рязане.
Преди това кристала се маркира с лазер, който посочва мястото за разрез. Има и други форми на диаманти , които не се разрязват. Съществуват форми на кристали които се разцепват.


маркиране на диамантаразрязване на диаманта

диамант
03.
Оформяне на базов фацет

Следващият процес е оформяне на първи базов фацет - площадка. От него зависи последващото ефективно планиране на кристала.


площадка на диамант

оформяне на площадка

 
04.
Окръгляне

Според тази площадка- кристалът се окръгля, доближавайки се до строго определен диаметър.
Това е един от най-отговорните процеси в производството. От огромното многообразие на природни форми на кристали при окръглянето специалистът трябва да запази максимален диаметър на бъдещият диамант.


окръгляне на диаманти

окръгляне на диаманти

сурови диаманти и готови брилянти
05.
Чернова шлифовка

Минавайки следващата операция т.н. чернова шлифовка, кристала придобива форма доближена до готов диамант с оформени павилион и корона.


шлифоване на диамант
06.
Полиране

Следващият процес- полиране е най-сложен и отговорен. Нито една модерна техника не може да осъществи тази задача на ниво, което осигурява човешката сръчност, творчество и знания. Тук се постигат идеалните пропорции, съвършена симетрия и полировка. Всъщност тези параметри заедно с качествените характеристики на самия кристал определят стойността на диаманта и неговите изключителни оптични свойства.


завод за полиране на диаманти
 
полиране на диамант

брилянт
 

Зад лесното описание на производствения процес в който обикновен кристал на диамант, се превръща в диамант със съвършени форми, блясък и красота, стои изключително тежък човешки труд.