Всяка една жена мечтае да и подарят диамант. Как да направим правилният избор, как да избегнем манипулациите и търговските трикове и със сигурност да получим това, за което плащаме?

От многобройните съвети и правила, които съществуват искаме да отбележим най-важните:
• Купувайте диаманти и бижута с диаманти само от лицензирани за тази дейност фирми. Те са задължени да гарантират произхода на диамантите, така както и съответствието на сертификатите. Диамантите без легитимни сертификати нямат гарантиран произход, а е известно, че те не носят нищо добро. Експертите и консултантите ще Ви обяснят за всичките параметри, които определят цената на диаманта.

• Преди да купите диамант, е много важно да научете за лабораторията, която е издала сертификата. Основните институти са GIA, HRD, IGI, CGL, AGS, EGL. Те имат различни критерии за оценка на диaманти, от които зависи самата цена на диаманта. Най-строгите критерии за оценка на диаманти са на GIA, те са безкомпромисни. Следват HRD и CGL с 1 стъпка по-либерални критерии от GIA
AGS и IGI с 2 стъпки по-либерални критерии от  GIA.
EGL с 2-3 стъпки по-либерални от GIA.

Става ясно, че един и същ диамант, оценен от шест различни лаборатории ще има шест различни оценки на параметрите определящи неговата стойност.
Тогава къде е истината?

Нашият опит показва, че най-високата стойност на пазара държaт диамантите със сертификати на GIA. Диамантите със сертификат на HRD и CGL са ≈5% по ниска стойност, IGI и AGS са с ≈10% по-ниска стойност и диаманти със сертификати на  EGL са с ≈30% до 50% по-ниска стойност от  диаманти със сертификат на GIA.

Не е случайно най-големите ювелирни къщи, като Cartier, Van Cleef & Arpels, Boucheron, Tiffany & Co и много други, в своето изкуство използват диаманти изработени по най-високи критерии и оценени само от институт GIA.
• Какво трябва да знаем за параметрите, които определят стойността на диаманта?

1. Формата. От всички съществуващи форми на диамантите, кръглата форма е приета за еталон. Само тази форма, позволява на диаманта да разкрие и да подчертае своите оптични качества, допринасяйки максимален процент в общата стойност на диаманта. Останалите форми са по-евтини. Например: Ако сравним два диаманта с едни и същи параметри, но един с форма на брилянт, а друг с форма на капка, разликата в цената е ≈ 35%

2. Видът на шлифовка. Брилянтен вид на шлифовка също е приет, като еталон в ценообразуването. Останалите видове на шлифовка с по-малък процент допринасят във формирането на цената на диаманта, поради своите по-слаби оптични показатели, разликата е около 25%.

3. Теглото. Всички диаманти са разпределени по теглови категории (от 0.18 до 0.22ct; от 0.23 до 0.29ct; от 0.30 до 0.39ct; от 0.40 до 0.49ct; от 0.50 до 0.69ct; от 0.70 до 0.89ct; от 0.90 до 0.99ct от 1.00 до 1.49ct и т.н). В пример ще Ви покажем как това влияе на цената:
Представете си два диаманта, които визуално изглеждат абсолютно еднакви, с един и същ цвят, качество, пропорция, симетрия и полировка. Обаче единият диамант тежи 0.999 карата, а втория 1.00 карат. Забележете с едни и същи показатели, освен теглото! Разликата в цената ще бъде ≈60%.

4. Цветът. Това един от най-важните параметри във формирането на цената на диамантите. Той се определя при специални условия, описани в раздел
СТОЙНОСТ НА ДИАМАНТИТЕ 
Разликата между две съседни цветови групи, например D и Е, е едва забележима, а разликата в цената ще бъде ≈30%.

5. Качеството. Повечето диаманти имат характерни дефекти ( светли точки, тъмни точки, светли нишки, тъмни нишки, цепнатинки, цепнатини, мехурчета, облачета, мъглявини, микрошевове, линии на растеж, графитни включения и съчетания по между си). Наличието на тези дефекти определя качеството на диаманта. Дефектите са разпределени на 12 групи и всяка една група има критерии за оценка.

FL; IF; VVS1; VVS2; VS1; VS2; SI1; SI2; SI3; I1; I2; I3.

За да не навлизаме в професионални подробности в описанието на дефектите, ще се опитаме да обясним общите положения:

Група FL , IF - Без външни и вътрешни дефекти.

диамант с качество FL диамант с качество IF 

Група VVS - С едва забележими светли дефекти.

диамант с качество VVS1 диамант с качество VVS2

Група VS - С незначителни светли и тъмни дефекти.

диамант с качество VS1 диамант с качество VS2

Група SI - С неголями дефекти

диамант с качество SI1 диамант с качество SI2


Група SI3 , I1 - С различни дефекти, слабо видими с невъоръжено око.  

диамант с качество SI3 диамант с качество I1

Група Ι2 , I3 - С многобройни дефекти, лесно видими с невъоръжено око, които взимат от 25% до 70% от обема на диаманта.

диамант с качество I2 диамант с качество I3

Ясно е, че дефектите в диаманта влияят, освен на външната красота, така и на движението на светлината вътре в него, намалявайки оптичните свойства, съответно и цената. Как? Всяка една група в процентно отношение допринася към общата стойност на диаманта. Примерно така:

IF   - 100%
VVS1 - 77% 
VVS2 - 75% 
VS1  - 70% 
VS2  - 65%
SI1  - 60% 
SI2  - 53% 
SI3  - 45%
I1   - 40% 
I2   - 30% 
I3  -  20%  

6. Пропорцията. Този параметър е много важен, защото той определя красотата на диаманта. Пропорцията се класифицира в 5 групи: Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor. Разлика в цената на диаманти с едни и същи параметри, един с пропорция - Excellent, друг - Very Good, ще бъде около 20%, а трети с пропорция - Good ще е 50%. По подробно за пропорцията може да видите
тук

7. Симетрията. Тя формира нашето впечатление и дава оценка за нивото на обработка на диаманта и се класифицира в 5 групи: Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor. Разлика в цената на диаманти с едни и същи параметри, един със симетрия - Excellent, друг - Very Good, ще бъде около 10% - 15%, а трети със симетрия Good, ще е около 25%

8. Полировка. Тя също въздейства на нашето впечатление, разпределяйки светлината според качеството на полираната повърхност. По същият начин, както и предишните два параметри се класифицира в 5 групи: Еxcellent, Very Good, Good, Fair, Poor. Разлика в цената на диаманти с едни и същи параметри, един с полировка - Excellent, друг - Very Good, ще бъде около 10% - 15%, а трети с полировка Good, ще е около 25%

9. Флуоресценцията. Практически, този параметър с невъоръжено око е незабележим. За да видим това явление диамантът трябва да бъде изложен на ултравиолетова светлина. В зависимост от наличието на чужди химични елементи в кристалната решетка на диаманта, той ще излъчва синя, по-рядко оранжева и много рядко зелена светлина. Флуоресценцията се класифицира в 5 степени, в зависимост от силата на излъчването. Вижте тук
Диамант, който няма флуоресценция има абсолютно чиста структура, а с много силна флуоресценция, може да свали стойността му до 15%.


10. Впечатлението. Този субективен параметър е много сложен за обяснение. Какво за хората прави добро впечатление и какво лошо? Какви са критериите за красотата? За какво казваме, че е красиво, а за друго, че не е?
Пропорционалното съотношение на формите създават това усещане. При диамантите
идеалните параметри, по които той е изработен създават картинка, която предизвиква усещане за съвършенство. Всяко едно отклонение от тези идеални параметри променя картинката, както и  намалява вашето усещане за красота.

пропорция на диамантите

Не е необходимо да сте голям специалист за да сформирате Вашето впечатление. Просто внимателно изучете сертификата на диаманта с по-горе описаните и обяснени критерии и след това направете правилния избор.