КУЛИНАН / CULLINAN DIAMOND


 

Открит случайно на 26-ти януари 1905 г. от г-н Фредерик Уелс, управител на „Premier Diamond Mining“ в Трансваал (Южна Африка), това е най-големият качествен необработен диамант с тегло  3106,75 карата, откриван в света.
Легендата разказва, че „Кулинан“ е само фрагмент от по-голям диамант, а останалата по-голяма част все още не е открита. Този мит дълги години вдъхновява дейността на миньори и златотърсачи в Трансваал.
Диамантът е кръстен на сър Томас Кулинан, собственик на „Premier Diamond Mining“, започнала дейността си само 3 години преди откриването на легендарния диамант.
Закупен от властите на Трансваал, диамантът е изпратен като подарък на крал Едуард VII като доказателство за лоялността на Трансваал към краля и короната. В началото на XX век транспортът от Южна Африка до Англия е бил несигурен. Ето защо са изппратени специални детективи с малък кораб, които да съпровождат диаманта в пътуването му. Но те ескортирали фалшив диамант, докато истинският бил изпратен с обикновена поща.
Пристигнал в Европа „Кулинан“ бил незабавно изпратен за изследване в  J Asscher & Co. в Амстердам, при най-добрият ювелир Йозеф Ашер. Направените изследвания показали, че диамантът е с изключително високо качество, но с налични два дефекта в самата среда. След дълги изчисления и изучаване структурата на камъка, така че да се избере най-подходящия разрез, камъкът е разцепен от Й. Ашер. Разцепен със специално проектиран нож, диамантът се разделил на 2 части, като всяка от тях била допълнително разделена. Диамантът е разцепен на 9 големи и стотина по-малки парчета. Разказват, че в деня на разцепването на камъка 10 февруари, 1908 г  Йозеф Ашер повикал лекар и медицинска сестра при себе си.
Следващата стъпка – обработването  (шлифоването) на парчетата от „голямата девятка“ отнела около 7 месеца, формата на шлифоване на всяко парче се решавала в зависимост от размера му.
Деветте по-големи диаманта, са наречени „голямата девятка“  и са представени на крал Едуард VII на 21 октомври 1908 в Уиндзор. Днес 9-те големи диаманта са част от британските кралски бижута и са изложени в Тауър, в Лондон.Кулинан I, известен още като „Голямата звезда на Африка“, е най-големият от диамантите Кулинан, с крушовидна форма и с тегло 530,20 карата. Размерите на диаманта са 58.9 х 45.4 х 27.7 mm. Камъкът има общо 76 фасети. Цвят – D (според GIA), чистота – се причислява към VVS.
Понастоящем, Кулинан I  е вторият по големина фасетиран диамант в света, но първи с D-цвят. Бил е най-големият диамант до откриването на диамантът „Golden Jubilee“ (755,50 карата) в същата мина.
Кулинан II, известен още като „Малката звезда на Африка“ е вторият по големина диамант Кулинан, с форма Кушон, с тегло 317,4 карата. Той е петият по големина фасетиран диамант в света; и вторият по големина с цвят  D.  Кулинан II е монтиран на челно място на Короната на Великобритания, в която участва и други бележити скъпоценни камъни .Кулинан III, с тегло 94,40 карата е с крушовидна форма първоначално е бил монтиран в короната на Кралица Мери, която по-късно е разглобена.
Кулинан IV е с форма Ашер и тежи 63,60 карата.  Кулинан  III и IV са монтирани заедно и образуват висулка-брошка, която се превръща в любимо бижу на Кралица Мери.
Кулинан VI е с форма Маркиза и  тегло 11,50 карата. Крал Едуард VII го подарява на кралица Александра, като личен подарък. Той е наследен от Кралица Мери  след смъртта на кралица Александра през 1925. Кралица Мери  решава, че идеалното място за  Кулинан VI е да  бъде монтиран  в брошка изработена от платина заедно с
Кулинан VIII  форма Емералд и тежащ 6.8-карата, проектирана през 1911.Кулинан V, с форма на сърце, тежи 18,80 карата и е монтиран в брошка проектирана през 1911 г. за Кралица Мери, бабата на настоящата кралица Елизабет.Кулинан VII също е във формата на Маркиза с тегло 8,80 карата. Той е бил поставен в асиметрично колие огърлица, което завършва с изумруд в крушовидна форма. Колието се състои от двойно платинена  верижка и комплект с 94 по-малки брилянтна.

От деветте диаманта Кулинан най-малкият е Кулинан IX, с крушовидна форма модификация на кръгла и с тегло 4,4 карата. Диамантът е поставен в пръстен от платина за Кралица Мери през 1911 г.

От необработения Кулинан в крайна сметка са шлифовани 9 големи камъка (общо тегло 1055,89 карата), 96 малки диаманта (общо тегло 7,55 карата), също така и 9,5 карата нешлифовани парчета. 96-те малки диаманта е получил като възнаграждение за труда си Й. Ашер. За тогавашните цени на шлифовани диаманти, Ашер е получил смешната сума от няколко хиляди щатски долара.

В края на 19 век е открито новото находище на южноафриканските диаманти, които бързо засенчили славата на скъпоценните камъни от Голконда. От рудниците на ЮАР произхождат най-големите диаманти на света като Екселсиор (1895), Кулинан (1905), Golden Jubilee (1985) и др.

 

 

СТОГОДИШНИНАТА / CENTENARY DIAMOND

За разлика от други диаманти със сложни истории, историята на Centenary Diamond е доста кратка.
Той е открит в мината Премиер през юли 1986 г. с помощта на система за образна диагностика с рентгенови лъчи, диамантът тежал 599 карата (119,8 грама) нешлифован. Той е третият по големина диамант изваден от мината Премиер,  и e с цвят D и качество FL.
Стогодишнината e официално представен на стогодишнината на De Beers на 11 май, 1988 г.

Рязането на диаманта било много ценно - да не говорим за опитът, който трябва да има майсторът. De Beers избира Габи Толковски, за изпълнение на задачата. Специално подбрана група от охранители, инженери и електротехници са били възложени на екипа, както и специална подземна стая предназначена да улесни работата. Механични вибрации, температурни промени, както и други фактори, които биха могли да попречат на рязането на камък са сведени до минимум, което помага да се намали възможността за скъпо струващи грешки. 154 дни отнема на екипа да шлифова камъка в яйцевидна форма, като намалили теглото около 500 карата. 13 различни модификации били представени на борда на De Beers. Стогодишнината е окончателно завършен през февруари 1991 г. Този прекрасен скъпоценен камък, разполага с общо 247 фасети. 164 на своя павилион и корона, и друг 83 на рундиста. Стогодишнината е в Кулата на Лондон, където е бил пуснат на обществен показ в продължение на няколко години. Има някои мистерии около текущата собственост на камъка; Смята се, че Centenary Diamond вече не е собственост на De Beers, обаче новият собственик е неизвестен. De Beers позовавайки се на строгата си политика за анонимност, отказва да коментира собствеността на диаманта Centenary.Koh-I-Noor Diamond


Regent Diamond


Orlov Diamond


Sancy Diamond


Hope Diamond


 Idol's Eye Diamond


Dresden Green DiamondDarya-Ye-Noor Diamond


Hortensia Diamond


Allnat Diamond


Tiffany Diamond